Saltear al contenido principal

 

Es difícil contar de qué modo Lolita Bosch transforma el deseo de escribir en una necesidad vital, pero lo hace de una manera mágica.

Elisabeth
Cuidadora de una finca rural y pastelera.

Al terminar un taller con Lolita tienes la misma sensación que cuando aprendes a nadar. No es que antes te ahogaras, porque con tu instinto avanzabas como un perro con el agua al cuello. Es que ahora sabes que hay nadadores y técnicas y elegancia. Y esta certeza te permite llegar más lejos en esta cosa misteriosa que es escribir.

Marià Veloy
Barcelona, editor freelance, 35 años

Enseñar a crear historias es un propósito tan bestia como armar un ejército para darle la vuelta al mundo. Lolita lo está consiguiendo.

Joseph Roulin
Barcelona, carter

El curs de la Lolita m’ha donat una empenta per fer de les meves idees i imaginari un projecte real. M’ha donat les eines per a poder reflexionar sobre la novel·la que vull escriure i arran d’això m’ha ensenyat a entendre’m més a mi mateix. En definitiva, m’ha fet estimar encara més la literatura.

Pau Porta
Lleida, guionista i escriptor, 22 anys

Aprender a pensar literariamente es uno de los ejes de este curso online. A medida que se vacía el lenguaje, el proceso físico de la escritura se torna más sencillo; rompiendo a la vez con los mitos en torno a la “creación literaria”. Ideal para quien comienza a escribir, así como para todos los que pensamos que la literatura es algo “concreto”. Un taller generoso, sensible y con un profundo compromiso para dialogar con y desde la comunidad.

Carlos Morales Galicia
México, editor freelance, 27 años

Para ser escritora se necesita un poco más que nacer con el don de la escritura. Creérselo es, quizás, un paso casi tan importante. A mí, el grupo de novela me ha servido para reconocerme en mis compañeras. Escucharlas, con la pertinente guia y método de Lolita, me ha enseñado a escucharme. Y, por ende, a expresarme. Desde que estoy en el curso me sorprendo a mí misma escribiendo poesía, cuentos y un libro que jamás pensé que emprendería. Muy recomendable.

Ana Luisa Islas
México/Barcelona, periodista

Me gusta el curso online de Lolita, porque aprendo a pensar en como la literatura transforma la vida de todas las persones que se paran un minuto a reflexionar. Me encanta que diga que la literatura “produce”, porque es cierto, produce muchísimo de todo. Ella me ha enseñado como a través del proceso literario se puede entender el mundo y mostrar ese mundo a los otros, y compartir una conexión humana. Me ha encantado el taller.

Nelly Solana
México, curso online de Pensamiento y Creación

Se aprende a escribir de quienes escriben. Sólo quien vive diariamente el proceso de la creación literaria tiene la capacidad de ofrecer las herramientas necesarias para poder concretar un proyecto de novela (porque definitivamente se concreta y se afina). El curso Online con Lolita no solo es muy efectivo, también es ameno, interesante e inspirador. Además de la libertad que se tiene para seguirlo en cuanto a los horarios y el tiempo, el precio es muy pequeño y las ganas y la experiencia son enormes. Vale absolutamente cualquier esfuerzo.

Alicia González
Cancún México, curso online de Pensamiento y Creación

Una experiència de cap a peus: vital i literària.

Periodista freelance
39 anys

Del taller de la Lolita Bosch jo diria que m’ha provocat el vertigen de pensar que sí, que sí que puc escriure una novel·la.

Helena Cots
Barcelona, traductora i correctora, 54 anys

El més important que em va ensenyar la Lolita en el seu taller és que escriure literatura és quelcom que es pot aprendre. Hem sentit a parlar molt d’inspiració, de genialitat o de talent quan es tracta de literatura, però poques vegades es parla d’ofici, d’aprenentatge o, simplement, de com hem de pensar l’escriptura. Això és el que la Lolita ensenya de manera magistral, a desmitificar idees per anar, a poc a poc, adquirint les eines que ens permetin aprendre a pensar i posar en pràctica els mecanismes de la creació literària.

Elisabet Goula
Tiana, Catalunya, gestora cultural, 38 anys

Lolita, el far que t’il·lumina. Tinc impuls literari des que vaig aprendre a llegir. “Quan sigui gran vull ser escriptora” ho dic des dels 9 anys. Vaig estudiar comunicació audiovisual per aprendre-ho tot sobre l’expressió. La meva intuïció va resultar i l’amor pel llenguatge i la comunicació són l’impuls que em fa treballar amb passió el mitjà de la televisió.

Però encara segueixo dient que “de gran seré escriptora”. No només de guions i programes, que ja ho sóc i m’encanta, també de novel·les.

I a vegades la vida s’ho curra i ho fa encaixar tot. I van coincidir tres coses: que em vaig fer gran i ja podia provar de ser escriptora, que tenia una història i un món per escriure, i que vaig conèixer la Lolita en una presentació. Mesos després em va arribar la informació dels seus cursos i no m’ho vaig pensar.

Els cursos amb la Lolita són especials. Treballa construint amb tu, no hi ha cap veritat absoluta i et deixa màxima llibertat perquè puguis crear des d’on et sentis més còmode. Però a la vegada et marca, t’explica qui és i com pensa un escriptor i et dóna les pautes perquè ho entenguis i ho puguis fer tu.

A mi, cada classe em supera expectatives. La Lolita fa que sembli fàcil l’ensenyament i l’aprenentatge de l’escriptura. Aprenc cada dia que passa. I avui, amb una mica més d’un any de classes de la Lolita a la butxaca, puc assegurar que per a mi són imprescindibles per poder arribar a escriure amb talent.

Anna Llàcher
Llavaneres, Catalunya, productora de televisió, 32 anys

Lolita o la consciència d’escriure. Escriure i riure, pensar i repensar. Escoltar i parlar –en el meu cas molt sovint-. Imaginar mons i indagar en camins que comporten perdre la por a enfrontar-se amb la virginitat d’uns fulls blancs. Tornar a riure, tornar a escoltar: aprendre. Sorprèn, a la meua edat, trobar una llacuna, un oasi, un espai en el qual tinc la sensació constant d’aprendre i el que és millor: aprendre coses que realment m’agraden i que em serveixen per pensar(-me) i entendre(‘m).

Teresa Ibars
Lleida, arxivera, 51 anys

Muy contenta de poder disfrutar la experiencia del taller de Lolita Bosch. Estar en este salón y escucharla hablar con esa pasión contagiosa hace que el aprendizaje literario sea un gozo total y muy enriquecedor.

Julieta Torres
Tijuana, México, ama de casa, 38 años

Lolita dice y cuando Lolita dice nos puebla la literatura. Inspiradora, nos provoca las palabras, la voz para nombrarlas y los lugares propios para que vivan por sí mismas. ¿O acaso es posible escribir en la intemperie? Lolita es inspiración. Y esto es tremendamente contagioso.

Nora Pojomovsky
Nacida en Argentina y renacida en varios países, escritora corporativa-content manager, 62 años

Una experiència intensa, gratificant. Una ocasió per aprendre l’ofici de manera molt personal i, sobretot, un curs molt divertit. Us ho passareu d’allò més bé!

Marta Gómez
El Prat de Llobregat, estudiant d’Antropologia, 30 anys

Una dotzena escassa de lletraferits de tota mena, precàriament asseguts entre les restes d’una destralada biblioteca feminista de pa sucat amb oli, assistíem, entusiasmats i captivats per la desbordant vitalitat de Lolita, a un taller intens, entusiasta, sincer i ben pensat. Una molt bona experiència.

Joan Bosch Molinas
Barcelona, responsable d’atenció al client a Lationamèrica (Gas Natural Fenosa), 54 anys

Mucha gente odia los talleres literarios y la entiendo. Yo pasé por algunos sin penas y con glorias porque sentía que me aceleraban el proceso “creativo” y con eso ya me era suficiente. Sin embargo, aquí no se trata de escribir cinco o seis líneas ingeniosas o de analizar el techo mientras miras cómo los demás escriben con una rapidez de la que tú careces. Lo más importante ha sido aprender a pensar antes, durante y después de ponerse al papel. Destripar los textos propios y ajenos. Disfrutar el momento de la mecanografía o de la caligrafía gracias al colchón que has rellenado con esmero. Escuchar a los otros. Tener tu momento “Eureka” y compartirlo o guardártelo para ti. Reconocerte en otros lletraferits de mundos distintos y de dudas cercanas.

Beatriz Patraca Dibildoz
México, antropóloga, 37 años

Fer el taller de novel·la ha suposat un abans i un després de la meva relació amb la literatura. Per la meva professió estic més avesada a la literatura dramàtica que no pas a la narrativa. I sempre sentia com una distància entre el fet literari i jo. Amb el curs, però, de cop va ser com sentir que podia entrar en el món literari, caminar-hi per sobre, tocar-lo. M’ha permès entendre que la literatura és un diàleg amb un mateix. I amb aquest aprenentatge, puc posar en qüestió tot el meu coneixement previ, nou i el que està per venir. I ara que ja porto temps en aquest procés me n’adono que aquesta gran experiència literària es deu, sobretot, a un fet. La Lolita et desperta la curiositat que cal per escriure. En diria olfacte.

Carolina Llàcher
Barcelona, directora de teatre i sociòloga, 30 anys

¡Qué capacidad retórica, qué fuerza la de las palabras de Lolita! Me encuentro plena por mí, por ella y por todos los que creemos que esto sirve para muchas, muchas, muchas otras cosas.

Adriana Segura
México, actriz, curso online de Pensamiento y Creación

Además de la suerte de reunirse unas horas con gente de todo tipo que tiene inquietudes similares (para también darse cuenta de que la soledad creativa puede compartirse), me ha encantado descubrir que un proceso de creación literaria puede ser explicado desde la duda y con respuestas pragmáticas.

Núria Clavé
México, abogada, 30 años

Tot i que no he pogut posar en pràctica gairebé res del que la Lolita ens va ensenyar per manca de temps, he de dir que el curs em va semblar molt interessant. Amb les seves ensenyances sobre els diferents punts de vista, el tractament dels detalls… ara, en llegir, paro més atenció en aspectes com aquest i des d’una posició diferent, diguem-ne més “crítica”. A més, m’ho vaig passar molt bé, com sempre que sento parlar a la Lolita. Ho fa molt bé, de debò.

Esther Farriols
Premià, professora de llengua i literatura catalana l’Institut de Premià, 50 anys

La meva opinió sobre els tallers de la Lolita no pots ser millor. I en parlo contínuament a tothom qui em vol escoltar. Per mi va ser una experiència enriquidora, ho vaig viure amb il·lusió i angoixa a la vegada. A mida que la Lolita anava parlant del que suposava l’exercici de l’escriptura, m’endinsava en un pou intentant aplicar el que deia al que jo feia. Un cop posat en repòs i madurat, m’ha servit per perdre la por i sortir una mica del pou; i sobretot per aplicar-ho a alguns petits tallers d’escriptura que m’he decidit a impartir, sí, jo, a centres cívics. Res a veure amb els de la Lolita, però crec que profitosos per gent que vol perdre la por a escriure i que tenen il·lusió i ganes de fer-ho.

Araceli Bayán
Cáceres i Barcelona, 58 anys

Descobrir el per què d’escriure, entendre-ho o preguntar-s’ho; aprofundir i submergir-se en les arrels de la pulsió literària, d’allò que ens mou a escriure, a escriure una novel·la; buscar i reconèixer el seu món i la nostra veu. Poder endinsar-s’hi i finalment escriure-la. Tot això, apassionadament. I amb molt sentit de l’humor!

Ascen Capel
Barcelona, advocada, 51 anys

¿Qué es lo que se puede encontrar una en el taller de Lolita Bosch?
Precisamente eso, una propia voz sincera que permita presentarnos al mundo con nuestras palabras. Con base y estructura poderosa.
No significa que vamos a explotar la sensiblería ni el sentimentalismo, pero sí llegar a un punto de emotividad que establezca esta conexión entre historia, lector y autor.
¿Cómo?
Explorando los propios recursos que hemos conocido desde hace años, pero con un método actual, mejorado y que no se ciñe a lo establecido, sino que permite al autor buscar y rebuscar en todos los ámbitos de la vida para que pueda asirse de elementos narrativas, discursivas (que a lo mejor son lo mismo) que puedan hacer una historia significativa que merezca ser contada. Encontrarse a uno mismo y al otro. Desde el fondo de mí puedo decir que fue un taller de autoconocimiento, porque al borrarse las líneas del “debe ser” de la escritura de una novela, me enfrenté a un vasto panorama de cómo y qué hacer, con qué quedarme, qué dejar atrás, qué cosas aprender, qué cosas explorar para poder hacer el mejor trabajo posible.
¿Qué les digo?
Ser guiada por Lolita ha sido genial porque es una fenomenal escritora, maestra y como persona es una fuera de serie. Un honor y privilegio ser su alumna a la distancia.

Gladys Trujillo
Boxeadora y periodista, curso online de Pensamiento y Creación

Me he sentido transformada por el proceso de tu curso y he aprendido a confiar en mi intuición. Lo veo como un enorme regalo que me facilita enormemente ser yo misma en este mundo.

C. R.
Escritora y activista por la paz, Monterrey

Imagina que un día cualquiera te despiertas con la imperiosa voluntad de escribir una novela. Enfrentarse a los primeros obstáculos, abrir las primeras puertas de las posibilidades narrativas, escuchar en voz alta lo que tu cabeza considera genial y digno de trascender, continuar leyendo pero alimentando la voracidad con otros ojos, discutir y tratar de entender cómo, porqué, cuándo… tener un día de epifanía y 6 de silencio, entender que el oficio se gana día a día, palabra a palabra. Esta fue mi experiencia con Lolita Bosch este verano, el comienzo de una aventura que se construye con letras.

Aimée Duschamp
alumna

Jo defineixo els Tallers de la Lolita Bosch com l’Experiència Lolita, literària i vital. Jo la vaig descobrir fa un parell d’anys en un breu però intens Seminari, on se’m va desvetllar la possibilitat d’avançar en un projecte personal. Per tant, després d’aquell tast, era gairebé inevitable que algú tan addicte com jo en volgués més. El primer curs fou una descoberta, i el segon, que ara tot just comença, ja és de re-coneixement personal de qui sóc com a narradora. La Bosch et fa mirar la ficció cara a cara, sense por ni prejudicis, i la mirada, inevitablement, es transforma en la visió més nítida de com funciona la ficció escrita. Amb l’Experiència Lolita comences a “veure-ho” més clar. I entens millor on és la màgia, o la manca d’aquesta, a les novel·les que llegeixes i, amb el bagatge que el taller i el grup t’aporta, pots treballar millor aquella que tu voldries escriure. I cadascuna/un fem aquest camí, tan incert com atractiu, amb el seu suport, el seu optimisme i la força vital i creativa que la caracteritza. Li agraeixo la seva actitud exigent i comprensiva alhora i, tant si acabo escrivint una novel·la com si no, l’Experiència Lolita per mi és totalment positiva. I punt.

Anna Solana
Lleida, periodista de TVE, 51 anys

La Lolita, amb els seus extensos i profunds coneixements de literatura (com a lectora i com a escriptora) no et dirigeix, sinó que t’acompanya allà on vulguis arribar i et dona les eines per a fer-ho. No es tracta de seguir un mètode pautat per arribar a un resultat homologable, sinó que, ben al contrari, les novel·les que surtin dels seus tallers seran totes absolutament diferents, fruit de la capacitat i la imaginació de cadascú.
La Lolita té un coneixement exhaustiu sobre el procés de creació literària. Els tallers valen la pena, definitivament. Els cursos són divertits i, sobretot, productius: he acabat una novel·la, qui ho havia de dir!

Jaume Castanyer
Sant Cugat del Vallès, enginyer, 44 anys

El taller de Lolita ha sido para mí un gran descubrimiento y una liberación. Antes, había hecho algún curso de novela, pero no había disfrutado tanto. Ha sido una liberación porque Lolita rompe esquemas preestablecidos, te hace avanzar desaprendiendo lo conocido, rompiendo mitos, abriendo nuevos caminos. Es muy creativa y te lleva a explorar e investigar tus posibilidades. Sus clases son muy estimulantes, te abren nuevas ventanas al mundo y a tu interior. Actúan como un revulsivo muy creativo. Salgo de sus clases muy excitada, llena de ideas, con ganas de leer, reflexionar y escribir. El grupo también ayuda, somos pocos y es interesante oír las opiniones y vivencias de cada uno. ¡A veces se crea un clima casi mágico!

Lourdes Garcia Vinyets
Barcelona, profesora de la UB, 59 años

Per mi el taller va ser descobrir quin és el concepte de la paraula “literari” i entendre, en totes les seves extensions, quin significat té realment. Per tal de poder començar a pensar i veure les meves idees d’aquesta manera. En resum, va transformar la manera com m’apropava a la literatura i em va obrir els ulls a algunes veritats. Ara ja sé com mirar el món i quines preguntes m’haig de fer.

Sonia Rico
Barcelona, responsable de Recursos Humans, 37 anys

Si el pas que va tancar el procés de creació de la meva primera novel·la va ser el lliurament de l’original a l’editor, el primer, el disparador de tot el recorregut que havia de seguir, va ser participar en el primer curs de pensament literari que la Lolita Bosch va fer a La Central. Va significar veure el fet d’escriure, i, per tant, de llegir, des d’una perspectiva nova, voltat d’iguals, de lletraferits consumidors de bona literatura. Un doble aprenentatge, de fet.

Ramon Tolosa
Barcelona, 54 anys

Lo que hace que este taller sea distinto y original es que Lolita Bosch no nos enseña a escribir, nos enseña a pensar, pero a pensar literariamente. Aquí no hay fórmulas mágicas ni “aprenda usted a escribir su novela en dos meses”. Hay un Trabajo constante, por su parte y por la nuestra, porque la construcción de una novela se contempla como un proceso largo y muy pensado en el que tienen que pasar varios meses hasta que uno pueda sentarse y empezar a escribir. Un taller exigente y que no deja indiferente a nadie. Casi mejor que ir a terapia.

Laura Ferrero
Barcelona, escritora, 29 años

Estoy atónita con lo de la palabra precisa. Hasta ahora no podía entender a mi psicoanalista lacaniana…

C.
Activista. México, académica y gestora cultural
Volver arriba